• Budapest

  és 50 km-es körzete

 • Nyitvatartás

  HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

 • +36 (30) 9628 704

  Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / Ablak szigetelés

Ablak szigetelés

Csökkentse fűtési költségeit!

Otthonunk rezsiköltségének jelentős részét a fűtés teszi ki, különösen, ha rosszul zárnak, nem szigetelnek hatékonyan az ablakaink. Megoldás egyértelműen a szigetelés!

Közel 30 éve foglalkozunk Budapesten és környékén fa ablakok szigetelésével.

Egy régi fa ablak felújítása, javítása és szigetelése általában jóval olcsóbb, mint egy teljes ablakcsere, nem beszélve az esetleges bontással, beépítéssel járó problémákról.

Nagyban emeli a komfortérzetünket egy melegebb lakás, jól szigetelő ablakokkal, és attól is jobban érezzük magunkat, ha kisebb a rezsiköltség. Különféle ablaktípusokat többféleképpen lehet és kell szigetelni. Nem mindegy, hogy melyik ablakot milyen szigetelőgumival szigetelünk. Rendszeresen tapasztaljuk azt, hogy bizonyos ablaktípusoknál teljesen rossz helyre kerülnek föl mindenféle szigetelőgumik, amivel az ablak megfelelő záródását lehetetlenné teszik, ezáltal az ablak eredményes szigetelésének lehetősége meghiúsul. Ilyenkor kezdődik azzal a munkánk, hogy lebontjuk a rossz helyen lévő szigetelőgumit, utána megjavítjuk az ablak legfőbb problémáját, ami általában az ablak záródása, működése és majd csak a végén tesszük fel a megfelelő helyre a megfelelő gumiszigetelést. Ennek az eredménye az lesz, hogy nem nyomom el fölöslegesen az ablakot a toktól, ezáltal könnyedébben és megbízhatóbban záródik, működik az ablak és eredményesebben hermetikusabban szigetel. Tehát a nem szakszerűen és sokszor túlszigetelt ablakok nehezen működnek és rosszul szigetelnek!

Fontos tényező a fa ablak szigetelésnél, hogy a megfelelő asztalos előkészítő munka nélkül általában eredménytelen lesz az ablak szigetelése.

Milyen típusú fa ablakokat szigetelünk?

 1. Hagyományos régi fa ablak
 2. Bukó nyíló fa ablak
 3. Tessauer ablak

Fa ablak szigetelés


Hagyományos ablakoknál az öntapadós gumiszigetelés a legjobb megoldás, nem marjuk szét az ablakok amúgy is keskeny falcát, (nem rongáljuk), és nem tesszük ebbe az utólag bemart nem gyárilag kialakított nútba a rossz minőségű gumikat. Ahogy azt már korábban említettem, a javítási sorrendben ez mindig a legutolsó művelet, amit az asztalosmunka és amennyiben a fa ablak állapota igényli, akkor a csiszolás és festés, mázolás előzi meg. A változó falchézagokhoz különféle profilú szigetelőgumikat használunk. A régi fa ablak javításánál a munka első fázisában az illesztést úgy végezzük, hogy a festés után majd a szigetelés felhelyezését követően is megfelelően működjön, könnyedén tudjon záródni és szigetelni az ablak.

Bukó nyíló fa ablak szigetelés

Ablak szigetelés

A fa bukó nyíló ablak szigetelését barna vagy fehér gyári nútos szigeteléssel végezzük, amit a gyárilag kialakított nútba helyezünk be. Fontos, hogy ezeket a bukó nyíló ablakokat úgy gyártják le, hogy a középső falcnál olyan falchézagot hagynak, ahol ebbe az eredetileg bemart nútba behelyezett gumi elfér, tehát nem nyomja el az ablakot a toktól, ezáltal úgy tud szigetelni, hogy közben könnyedén működik és nem feszül a zárszerkezet.

Természetesen ezeknél a nyílászáróknál is fokozottan érvényes, hogy a megfelelő beállítás, javítás, működés nélkül nem beszélünk eredményesen szigetelő ablakokról.

Tessauer fa ablak szigetelés

 

Nem ez volt a 20. század nagy találmánya az biztos, de a panelokat teleszorták vele…..! Gyakorlatilag két ablakszárny van egymáshoz rögzítve amitől jó vastag lett, mind a két oldalán vannak fémalkatrészek ezért nehéz illeszteni. Mivel abban az időben a
gumiszigetelésről szó sem volt, ezért a görgős zárakat a falc sarkába marták és így elég nehéz szigetelni. A zár görgője és a falc között nagyon kicsi a hely, amit nagyjából kitölt az ellendarab husa ezért nem vagy csak nehezen fér el a szigetelőgumi.

Szerencsére a több mint 30 éves rutin segít minket és ezeket is javítjuk, illesztjük, szigeteljük, a zár és kilincscserékkel együtt.

A tessauer nagy forgóablakoknál csak egy megjegyzés: A két üveg közötti takarításnál (üvegpucolásnál) előfordult már hogy a még becsukott ablaknál kiszedték a tessauer csavarokat (a két szárny összekötő csavarok) és utána próbálták befelé szétnyitni az ablakot. Ilyenkor előfordul, hogy a külső szárny elkezd külön életet élni és kifelé kinyílik…! Amikor mondjuk a 9.-en a szél elkezdi lobogtatni azt a nagy és gyönge szárnyat, akkor lehet imádkozni! Már jó pár ilyet bementettünk, de nagyon nem egyszerű, főleg ha nincs mellette erkély vagy másik ablak! A megoldás az, hogy előbb kinyitom, beforgatom az ablakot és csak  utána szedem ki a tessauer, összefogató csavarokat, szétnyitom, kitakarítom, összehajtom a két szárnyat és visszarakom a csavarokat, majd bezárom az ablakot.

FEL