• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / FA ajtó JAVÍTÁS

Fa ajtó javítás

A fából készült ajtók, ablakok lényegesen barátságosabb hangulatot adnak otthonunknak, lakásunknak. Akik a fa nyílászárók mellett döntenek, azok egyértelműen a minőséget választják. A fa az egy olyan természetes anyag, ami közelebb áll hozzánk, ezenkívül a hőszigetelésben és a hangszigetelésben is lényegesen jobb, mint a műanyag ajtók vagy fém ajtók. Nem beszélve arról, hogy a fából készült ajtók, nyílászárók sokkal jobban javíthatóak! Bár a jó minőségű fa ajtók nyilvánvalóan drágábbak mint az egyéb anyagból készültek, de talán egyetlen hátránya az, hogy csavarodni, deformálódni tud. Mondjuk ezt meglepő módon az elmúlt 30 év alatt műanyag erkélyajtóknál és ablakoknál is tapasztaltuk, de természetesen leginkább a fa nyílászárókra a legjellemzőbb. A másik esetleges hátránya, hogy minden fa ajtót és fa ablakot egyértelműen időnként festeni, mázolni, felületkezelni kell, hogy megóvjuk az időjárás viszontagságaitól, és megőrizzük esztétikai állapotát.

Milyen típusú fa ajtókat javítunk?

Fa ajtók javításánál kétféle típust különböztetünk meg:

- Beltéri fa ajtók
- Kültéri fa ajtók

A kültéri faajtókat is két csoportra lehet osztani:

- Fa bejárati ajtók
- Fa erkélyajtók

A Fa bejárati ajtók javításánál kétféle típussal szoktunk találkozni:

- A régi gerébtokos vagy pallótokos hagyományos fa bejárati ajtó
- A duplafalcos már vastagabb fa bejárati ajtó

Fa erkélyajtóknál is kétféle típussal találkozunk:

- A régi kapcsolt gerébtokos egyszárnyú vagy kétszárnyú fa erkélyajtó
- A bukó nyíló vagy csak simán nyíló de duplafalcos fa erkélyajtó

A fa bejárati ajtók javításáról, biztonságáról, szigeteléséről, bejárati ajtó zárak cseréjéről, fa bejárati ajtó betörés utáni javításáról, és az elvetemedett fa bejárati ajtók mindenféle javítási munkáiról a bejárati ajtó javítás menüpontban olvashatnak részletesebben, bővebben, és az ezekről készült videókból tájékozódhatnak a kedves érdeklődők.

Lássuk, hogy a többi fa ajtó típusnál milyen problémák szoktak felmerülni és hogyan szoktuk ezeket megoldani:

Beltéri fa ajtó javítás

 

A beltéri fa ajtók általában fakazettákkal, vagy üvegkazettákkal készülnek, esetleg ezek kombinációjával. A beltéri fa ajtók javításánál mik a felmerülő problémák, hibajelenségek és hogyan szoktuk ezeket megoldani:

Csuknám be a fa beltéri ajtómat, de az oldalt, alul vagy felül szorul, surlódik a tokhoz, esetleg alul a járólaphoz, küszöbhöz…

Beltéri fa ajtó illesztés

 

Mint minden fa nyílászárónál a beltéri ajtóknál is a leggyakrabban végzett munkánk az az ajtó illesztése. A fent említett problémánál is el kell végezni a fa ajtó illesztését, pászítását. Ez általában a falcok gyalulásával, esetenként az ajtó aljának gyalulásával vagy levágásával és az ajtópántok beállításával történik. Amennyiben szükséges az ellendarabokat is beállítjuk a megfelelő záródás érdekében.

Az becsukásánál ugyan nem szorul az ajtó, de ahogy nyomom be a helyére, érzem, hogy feszül és kifelé rúgja magát….

A megoldás itt is az ajtó illesztése, ami az ajtópántok megfelelő beállítását és amennyiben szükséges a falcok gyalulását tartalmazza.

Becsukom az ajtót és annak ellenére, hogy nem szorul, és nem rúg, mégis magától kinyílik….

A megoldás itt a tokon lévő ellendarab beállítása szokott lenni.

Behajtom a fa beltéri ajtómat, és az mondjuk alul már bement a tokba, viszont fölül még mindig eláll a toktól akár 1-2 cm-t is, vagy esetleg fordítva, fölül ütődött be a helyére és alul áll el….

Némelyik ajtónál előfordul, hogy alul és fölül befekszik a tokba, de középen eláll az ajtó és van akár 1-2 cm-es rés…..

A fentebb említett esetnél ez a fa beltéri ajtó el van vetemedve, tekeredve, mint egy propeller. Az alatta lévő hibajelenségnél mondjuk azt, hogy hasas az ajtó. Rosszabb esetben mind a kettő egyszerre. A megoldás itt is jobb esetben az ajtó illesztés, és amennyiben szükséges, akkor az újrapántolás is. Az ilyen eltekeredett elcsavarodott fa ajtókat sajnos kiegyenesíteni nem lehet, ezért formájából adódóan soha nem fog tudni befeküdni a tokba. Ezt a fajta esztétikai hibát az ajtónak az egyik oldalánál az ajtó falca nagyjából eltakarja, viszont a másik oldalon már jobban látszik az, hogy nem fekszik be mindenhol a tokba. Ezen az oldalon ez a dolog orvosolható egy tok körbelécezéssel, ami a festés után egyáltalán nem feltűnő.

Az ajtóban lévő zárszerkezet nyelve nem húzódik vissza, vagy be van ragadva és nem jön ki; ezért nem tudom bezárni az ajtót….

Kilinccsel be tudom csukni a fa beltéri ajtót, viszont a kulcsot nem tudom elfordítani, ezért kulccsal nem tudom bezárni az ajtót…..

Fa beltéri ajtó zárcsere

Ez esetben egyértelműen ki kell cserélni a zártestet a beltéri ajtóban.

Nagyon fontos az, hogy mindig jó minőségű zárszerkezetet szerelünk be annak érdekében, hogy a javításunk hosszútávú megoldás legyen. Beltéri ajtókban többnyire sima kulcsos zárak vannak, és a lővérzárakra különösen igaz az, hogy a gyengébb minőségűekkel rendszeresen problémák adódnak, de persze nem nálunk, mert mi mindig a jó minőségű zárakkal dolgozunk. Lehetőség szerint egy ilyen zárcserénél mindig törekedni kell arra, hogy ugyanolyan méretű legyen az új zárszerkezet, mert így ugyanoda esnek a kilincs és kulcslyukak, ezért nem kell foltozgatni, alakítani az ajtó fa részeit, ami egy aprólékos hosszadalmas munkafolyamat. Amennyiben kicseréltük a zártestet és a beltéri ajtó illesztése is megtörtént, akkor következik az ellendarab beállítása, esetleg a cseréjével együtt. Ez az a munkafolyamat, ami így kimondva egyszerűnek tűnik, de a házilag ügyeskedőkön általában ez szokott kifogni a legjobban.

Bezárom a fa beléti ajtómat, de a kilincs a kezemben marad, szétesik, vagy csak nagyon lötyög….

Fa beltéri ajtó kilincs csere

 

Itt nincs mese, ki kell cserélni a kilincset. Értelemszerűen a zárnak megfelelő méretű kilincs és címke kell hogy felkerüljön az ajtóra. Amennyiben a kedves ügyfélnek egyedi elképzelése van a kilincs anyagát és minőségét illetően, akkor én elmondom, hogy milyen méretű és típusú kilincset kell vegyen, amit mi a zárcsere után felszerelünk. Esetleges festés, mázolás esetén a festő az előkészítő munkák előtt leveszi, és a mázolás után a már meglévő kialakított helyekre visszacsavarozza a kilincset és címkét.

A fa beltéri ajtó pántos oldalát nézve azt látom, hogy az ajtópántok el vannak tekeredve, csavarodva, hajolva, esetleg törve és ezért lóg az ajtó, nem záródik….

Fa beltéri ajtó pántolás

 

Az ilyen problémánál egyértelműen le kell cserélni az ajtópántokat, mégpedig úgy ahogy azt már 30 éve mindig hallják tőlem: egy képzeletbeli tengelyen kell hogy fussanak ahhoz, hogy az ajtó hosszútávon, megbízhatóan működni tudjon. Mivel ez nem egy egyszerű feladat, ezért találkozunk elég sok olyan fa beltéri és bejárati ajtóval, amit mondjuk egy éve valaki már újrapántolt! Fa ajtók újrapántolásánál minden esetben visszük magunkkal az ajtópántot, amivel aztán szakszerűen felpántoljuk az ajtót! Egy ajtó újrapántolásához egyértelműen hozzátartozik az ajtó illesztése és az ellendarabok ellenőrzése, beállítása.

Mivel úgy használtam sokáig a fa beltéri ajtómat, hogy az szorult, lökdösni, rángatni kellett, ezért kiszakadt az ajtótok fa része és a fém ellendarab, esetleg az ajtószárny fa része is sérült, szétszakadt….

Fa beltéri ajtó foltozása

Az ilyen sérült fa ajtószárnyakat és fa tokokat ki kell javítani, fával foltozni, hogy ezek után meg lehessen csinálni a további asztalosmunkákat is az ajtón ahhoz, hogy ez majd újra zárható legyen: a további asztalosmunkák az illesztés, esetleges zár és ellendarab cseréje.

Az ilyen ajtó foltozások az a fajta szakmunka, ami nem kevés időt és szaktudást igényel az esztétikai siker érdekében. Mivel az elmúlt közel 30 évben rengeteg ilyen kiszakadt, sérült fa ajtót javítottunk és foltoztunk, ezért nagy rutinnal rendelkezünk ezen a téren is!

Fa erkélyajtó javítás

 

A hagyományos régi kapcsolt gerébtokos fa erkélylajtók is remekül ellátják a feladatukat, amennyiben asztalos szemszögből rendbe van rakva a záródásuk és a szigetelésük. Természetesen, mint minden kültéri fa nyílászárónál, ezeknél is oda kell figyelni a védelmükre, felületkezelésükre, a festésre, mázolásra.

Nehézkesen tudom bezárni a fa erkélyajtómat, mert szorul, súrlódik, ezért nyitásnál is rángatni kell…..

Becsukom az erkélyajtót, de az alja vagy a teteje esetleg mind a kettő eláll a toktól és ez télen nagy problémát jelent mert bejön a hideg a zaj és a por….

Fa erkélyajtó illesztés

 

Ahogy minden fa nyílászárónál, a fa erkélyajtónál is ez esetben az elsődleges munkálat az illesztés lesz, hogy ne szoruljon és ne rúgjon az ajtó. Egy eltekeredett, elcsavarodott fa beltéri ajtónál amennyiben rendbe van rakva a záródása, és a könnyed működtetése, nem jelent nagy problémát, ha például a fölső sarka eláll a toktól és ott nem illeszkedik szépen. Viszont, egy fa erkélyajtónál ami egy kültéri nyílászáró, már igen nagy problémát jelent az, hogy bejön a hideg és gyakorlatilag az utcát fűtjük. Az ilyen elcsavarodott, elvetemedett ajtóknál egy általános illesztés nem oldja meg ezt a problémát, ezért egyéb asztalosmunkák kellenek ahhoz, hogy eredményes legyen későbbiekben a szigetelés, de erre majd a fa erkélyajtó szigetelésnél visszatérünk.

Behajtom az egyszárnyú, vagy kétszárnyú hagyományos fa erkélyajtómat, az be is megy a helyére, de egy nagyobb szél kinyitja őket, vagy ha zárt állapotban meghúzom magam felé a kilincset, akkor is kinyílik az ajtó…..

Fa erkélyajtó zárcsere

A kétszárnyas hagyományos fa erkélyajtóknál legtöbbször az úgynevezett rugzárakkal találkozunk, amik elég ritka esetben látják el megbízhatóan a feladatukat. Az ilyen záras erkélyajtóknál az ajtó illesztése, és a zárak ellendarabjainak beállítása komoly nehézségekbe ütközik, legfőképp, ha ezeknek az erkélyajtóknak a falcait a későbbiekben szigetelni kell majd.

Ezért is van az, hogy ezeket a régi rugzárakat a régi zárlécekkel együtt lebontjuk az ajtóról, és egy műhelykörülmények között legyártott új zárlécet szerelünk föl, amiben már benne lesz az újabb fajta zárszerkezet, amivel már lehet illeszteni normálisan az ajtót, aminek az ellendarabjait már be lehet állítani a megfelelő és biztonságos záródáshoz, még a falcok gumiszigetelése esetén is.

Az ilyen zárcserék esetén a kilincseket is cserélni kell, mivel az új zárszerkezet és az új kilincs fordított rendszerű a régihez képest.

A bezárt régi fa erkélyajtóim mellett jön be a hideg, a por, és az utca zaja…..

Fa erkélyajtó szigetelés

 

A hagyományos fa erkélyajtó falcait is szintén gumiszigeteléssel látjuk el, de mivel jóval hosszabb, magasabb, ezért méretéből adódóan a legritkább esetben elég a falcokra körbe tett gumiszigetelés. Ez csak abban az esetben működik, ha ez egy viszonylag egyenes ajtó, és ezért szépen ráfekszik, követi a tokot. A gyakoribb eset persze az, hogy asztalosmunka is szükségeltetik az eredményes szigetelés érdekében. Ezek, ahogy már korábban is említettem, a profi illesztés, pántok, ellendarabok beállítása, lécezések esetleg tok körbelécezések, ha kell falcok duplungolása! Ez megint az a fajta szakmunka, ami nem kevés gyakorlatot, rutint igényel az eredményes szigetelés érdekében!

Sok esetben, amikor régi fa nyílászáróknál felmerül a kérdés, hogy cseréltessük, vagy javíttassuk ……, akkor ez a fajta szakmunka menti meg a kedves ügyfelet a cserével járó anyagi és egyéb nehézségektől, problémáktól!

Bukó nyíló fa erkélyajtó javítása

 

Bukó nyíló fa erkélyajtók előnyei a régi hagyományos erkélyajtókkal szemben az, hogy itt már nem két ajtószárny van egymás mögött, egy külső és egy belső, hanem egy szimpla erkélyajtó van, amit már dupla, azaz thermoplán üveggel és duplafalccal láttak el. Ezáltal nem kell két ajtót kinyitnom, hanem csak egyet, ha ki akarok menni az erkélyre. Itt is, ahogy a hagyományos erkélyajtóknál gyakorlatilag a két üveg közötti levegő vagy gázréteg, ami szigetel. Egyre nagyobb divat lett az, hogy három üveget raknak bele két légkamrával. Én, aki már az utóbbi közel 30 év alatt rengeteg fa bukó nyíló ablakot és erkélyajtót javítottam, nem értek ezzel egyet, mert irdatlan nehéz súlya van ezeknek, a három üvegnek köszönhetően. A nagy négyzet formájú ablakoknak és erkélyajtóknak amik thermoplán üveggel, tehát két üveggel rendelkeznek is nagyon nagy a súlyuk. Ezért van az, hogy a nagy négyzet formájú ablakok helyett én mindenképp a kétszárnyas verzióra szavazok a bukó nyíló vasalatok rendszeres kopása és törése miatt! A fa bukó nyíló erkélyajtók másik előnye a hagyományossal szemben, hogy ezeket lehet buktatni ezáltal így is tudunk szellőztetni.

 

Milyen hibákkal, problémákkal szoktunk találkozni a fa bukó nyíló erkélyajtóknál és miért van ez, mi lehet az oka?

 

- Ha nyílóra, azaz vízszintesbe fordítom a kilincset és utána nyitnám a fa bukó nyíló erkélyajtót, de azt húzni vagy rángatni kell, mert akad és szorul, tehát nehezen nyílik. Ugyanez zárásnál is persze fellép, hogy becsukásnál szorul és akad az erkélyajtó. Ilyenkor szokták emelni a fa erkélyajtó elejét, hogy könnyebben lehessen becsukni.

Ezzel az esettel találkozunk a legtöbbször az erkélyajtó javításnál. Ilyenkor beolajozzuk a zárszerkezetet és precíz szakmunkával beállítjuk a vasalatokat, hogy az erkélyajtó szépen, könnyedén működjön, ne kelljen emelgetni, rángatni. Fontos, hogy minél korábban történjen meg az erkélyajtó javítás, még mielőtt az alkatrészek, zárak, ellendarabok eltörnének, kopnának, mert később már emelkedik a javítás költsége.

 

- Nagyon nehéz elfordítani az erkélyajtó kilincsét, nehézkesen erőltetve működik.

Egyértelműen olajozni kell a bukó-nyíló vasalatrendszert és beállítani a görgők záródásának szorosságát, passzentosságát.

 

- A fa bukó nyíló erkélyajtót bukóról zárnánk vissza, de nem tudjuk visszacsukni, azaz betolni a tetejét a helyére, mert akad vagy szorul a felső része. Ilyenkor sajnos bukón marad az erkélyajtó és nem zárható.

Ez a probléma a zárszerkezet beolajozásával és persze beállításával általában megoldódik.

 

- Nyitnám vagy zárnám az erkélyajtót, de a kilincs kattogó hangot hallat, és túlfordul vagy esetleg körbe is forog.

Ez bizony az oldalzárnak a törése miatt van. Ilyenkor a törött zárszerkezetet cserélni kell, majd el kell végezni a beállítást, amit már jóval korábban kellett volna ahhoz, hogy ne törjön el a zárszerkezet és szépen működjön a fa bukó nyíló erkélyajtó.

 

- Kinyitom a fa erkélyajtót és még mielőtt teljesen kitárnám a felénél egy hangos kattanó hangot hallok.

Ez azért van, mert le van süllyedve az erkélyajtó és hátul akad a görgő az ellendarabban. Minél hamarabb célszerű beállítani, hogy ne legyen alkatrész kopás, törés belőle, mert úgy szintén emelkedik a javítási költség.

 

- Kinyitom az erkélyajtót, de az nem csak nyílik, hanem egyszerre bukik is! Ilyenkor szoktak megijedni, hogy nem e fog leesni az ablak….?

Szerencsére általában nem ilyen nagy a probléma, de célszerű egy minél hamarabbi precíz beállítás, hogy szépen működjön az erkélyajtó.

 

- Zárnám be a nagyméretű fa bukó-nyíló erkélyajtómat, de annak olyan szinten lóg az eleje, hogy beemelni sem tudom.

Ilyenkor rosszabb esetben szét van ugorva az olló …., na ez már tényleg veszélyes, mert amikor emelném vissza az ajtó elejét, akkor a szétugrott olló vége kiugorhat a fölső zárszerkezetből és onnantól kezdve már szabadon tud lefelé jönni vagyis leesni az ajtó, ami esetenként elég nehéz súlyos darab. Ez a balesetveszélyes dolog szerencsére nagyon ritka, de a 30 év alatt találkoztunk már több ilyen esettel is! Ide mindenképpen egy jó szakember kell, hogy ez többé ne tudjon előfordulni!

 

- Bezárom a fa bukó nyíló erkélyajtót, de hátul a pántos oldalon jól érezhetően fütyül be a hideg, huzatol, szelel!

Fa erkélyajtóknál ez elég gyakran előfordul, többek közt azért is mert:

1. deformált és görbe az ajtó oldala ezért nem éri el az ellendarabot a görgő

2. a hátuljába nem raktak zárszerkezetet csak egy egyszerű hátra szorító fület, ami nem látja el a feladatát

3. gyártásnál keskenyebbre készült az ajtó a tokhoz képest, és mivel így kicsi, ezért valamelyik oldalon biztos nem tud rátakarni és záródni az ajtó oldala

 

Ha bármilyen hasonló problémát észlel a fa bukó nyíló ablak vagy fa bukó nyíló erkélyajtó működésénél, forduljon hozzánk bizalommal, a lehető leghamarabb igyekszünk segíteni, és megoldjuk a problémát!

Mint minden bukó nyíló nyílászárónál, itt is meg kell tanulni oda kell figyelni ezek megfelelő, helyes használatára, azért hogy ne történjen félreváltás, mert ilyenkor a tulajdonos sajnos sok esetben már nem tudja visszacsukni, bezárni az erkélyajtót! A helyes használatról meg tudják nézni a videónkat!

Tessauer erkélyajtó javítás

 

Nem ez volt a 20. század nagy találmánya az biztos, de a panelokat teleszorták vele…..! Gyakorlatilag két ajtószárny van egymáshoz rögzítve amitől jó vastag lett, mind a két oldalán vannak fémalkatrészek ezért nehéz illeszteni. Mivel abban az időben a gumiszigetelésről szó sem volt, ezért a görgős zárakat a falc sarkába marták és így elég nehéz szigetelni. A zár görgője és a falc között nagyon kicsi a hely amit nagyjából kitölt az ellendarab husa ezért nem vagy csak nehezen fér el a szigetelőgumi.

Szerencsére a több mint 30 éves rutin segít minket és ezeket is javítjuk, illesztjük, szigeteljük, a zár és kilincscserékkel együtt.

FEL