• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / bejárati AJTÓ JAVÍTÁS

Bejárati ajtó javítás

A bejárati ajtó a legtöbbet használt nyílászárója a lakásunknak, vagy családi házunknak. Biztonságunk szempontjából is jelentős szerepe van, mivel a betörések nagy százaléka a bejárati ajtón keresztül történik meg.

Betörés szempontjából fa bejárati ajtónál két dolog van, ami biztonságot nyújthat, az egyik egy vasrács, vasajtó, a másik a hevederzár! Az olyan fa bejárati ajtóknál ahol egyik sincs és csak egy oldalon záródik, azok befeszíthetőek, amikor is a fa ajtószárny és/vagy a fa tok sérül, kiszakad. Ez még a több ponton záródó fa bejárati ajtóknál is igaz. (másik menüpontban részletesebben taglalt adottságok miatt) A hevederzárral felszerelt fa bejárati ajtónál az ajtó mind a két oldalon záródik, általában a falba süllyesztett ellendarabokba, ezért jóval nagyobb biztonságot nyújt a feszítéses behatolás ellen. Fontos, hogy a hevederzárban egy jó minőségű zárbetét legyen.

A fa bejárati ajtóknál a következő fontos szempont az ajtó kényelmes és könnyű használata!

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor rángatni, csapkodni kell az ajtót a zárásnál és a nyitásnál! Lássuk milyen problémák miatt szokott ez előfordulni:

1. Nincs megfelelő falchézag, vagy az ajtó esetleges gyengébb fa szerkezete miatt az eleje le van ereszkedve, lóg, ezért szorul!

2. Az ajtó pántok, ami az ajtószárnyat rögzíti a tokhoz nem szakszerűen lettek felszerelve, vagy esetleg a faajtó pántos oldalának elgörbülése, hasasodása miatt nem egy képzeletbeli tengelyben futnak a pántok, ezért minden nyitásnál kimozgatják, elfeszítik egymást. Az ilyen elfordult kimozdult pántok miatt is rendszeresen szoktak lógni a fa bejárati ajtók.

3. A fa ajtószárny olyan szinten van elvetemedve, elcsavarodva, hogy a kialakult formája miatt erősen rángatva, birkózva, húzva, tolva lehet becsukni, vagy rosszabb esetben még úgy sem.

4. Fa ajtószárnyban lévő zárszerkezet nem megfelelő működése, vagy a tokon lévő ellendarab, többpontos zárszerkezetnél ellendarabok nem megfelelő beállítása miatt nehezen működő a bejárati ajtó.

5. A fa bejárati ajtó nem megfelelő, nem szakszerű szigetelése miatt nehezen vagy nem működik, nem zárható az ajtó. Duplafalcos fa bejárati ajtóknál a középső falcban elhelyezett gyári nútos gumiszigetelés le van festve, amitől meg van keményedve, de néha az is elég, ha csak ki van csúszva a helyéről a nútból és ettől is szorulhat, vagy akár nem lesz csukható, zárható.

A fa bejárati ajtóknál a harmadik fontos szempont az ajtó szigetelése, hogy ne az utcát vagy a lépcsőházat fűtsük, ne jöjjön be kívülről a zaj és a por.

Tapasztalataim szerint a fém és műanyag bejárati ajtóknál sokkal több a panasz és a probléma ezek szigetelésével. Javítás, szigetelés szempontjából a fa bejárati ajtóknál jóval több a lehetőség és eredményesebben hatékonyabban lehet orvosolni ezeket a problémákat!

A fa bejárati ajtók szigeteléséről részletes leírást a fa ablak, fa ajtó szigetelés menüpont alatt olvashatnak bővebben.

Fa bejárati ajtó betörés utáni javítás

 

Egy betörés során megrongált szétszakadt szétrepesztett fa bejárati ajtószárny és a fa tok látványa elég lehangoló, elkeserítő tud lenni és egyből felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább. Javítható e még ez az ajtó vagy tokostul kibontva új bejárati ajtó beépítésén, cseréjén gondolkodjunk. A bejárati fa ajtó csere esetén a bontással és beépítéssel járó problémák azon kívül az új bejárati ajtó kifizetése miatt is elgondolkodtató a csere.

Amennyiben még javítható az ajtó, akkor általában ez az egyszerűbb és olcsóbb megoldás még akkor is, ha ezeknek a sérüléseknek a kifoltozása aprólékos, hosszadalmas munkafolyamat.

Ha rongálódott a zárszerkezet, esetleg az ajtókilincs, akkor természetesen ezeket cserélni kell, és az új vagy régi ellendarabot vagy ellendarabokat újra beállítani szükséges.

Amennyiben ez a bejárati ajtó újra van festve, mázolva az asztalosmunka után akkor többnyire semmi nem látszik az ajtó betörés során elszenvedett sérüléseiből.

Fa bejárati ajtó illesztés

 

A nehezen működő, szoruló, lógó, elvetemedett fa bejárati ajtóknál az elsődleges megoldás és munkafolyamat az ajtószárny illesztése, pászítása, ami többnyire a pántok igazítását a falcok gyalulását és az ellendarabok beállítását tartalmazza. Meglepő módon ezt a „csak egyszerűnek tűnő” munkafolyamatot nagyban megkönnyíti a szakmai rutin.

Fa bejárati ajtó újra pántolás

Hogy mennyire lesz hosszútávú egy újra pántolt fa bejárati ajtó működése, az kisebb részben az ajtópánt típusától, és sokkal nagyobb részben a szakmunka minőségétől függ! Ennek köszönhetően rendszeresen végezzük csak egy két éve vásárolt és beépített fa bejárati ajtók újra pántolását is. Ahogy már fentebb is említettem ezeknek a pántoknak egy tengelyben kell fussanak. Azokban az esetekben ahol ez nem sikerült, ott még a nagyon erős bejárati ajtó pántokat is képes eltörni az ajtó, azzal, hogy minden kinyitásnál és csukásnál feszítik egymást a pántok. Az természetes, hogy minden általunk végzett munkára garanciát vállalunk, de nem szokott előfordulni ilyen irányú garanciális visszajelzés!

Vetemedett fa bejárati ajtó javítás

Ahogy azt már korábban említettem, minden új fa ajtónál egy kicsit lutri, hogy a későbbiek során mennyire fog vagy jó esetben nem fog csavarodni, görbülni az ajtószárny. Ennek egyik fő oka, hogy nem megfelelően kiszárított és kiválogatott faanyagból készült az ajtó. Az ilyen eldeformált, csavarodott ajtó, formájánál fogva már nem tud befeküdni szépen a tokba, és mivel ezeket kiegyenesíteni sajnos nem lehet, ezért különféle szakmai megoldásokkal tudjuk javítani, megoldani, hogy ennek ellenére mégis könnyedén működjön, és szigeteljen. Legtöbbször ezeket az ajtókat illeszteni, esetleg újra pántolni, majd általában lécezni, körbe lécezni és gumiszigeteléssel szigetelni kell!

Fa bejárati ajtó zárcsere

 

Az elmúlt 30 év alatt itt Budapesten már rengeteg fa bejárati ajtót javítottunk és ezekben nagyon sok zárszerkezetet cseréltünk. Minden ilyen zárcserénél fontos az, hogy csak jó minőségű zártestet, zárszerkezetet szereljünk be, hiszen amikor elmegyünk otthonról lényeges, hogy megbízhatóan és könnyedén tudjuk bezárni az otthonunkat!

A fa bejárati ajtóban történő zárcseréről már hosszabban és részletesen írtam a zárcsere menüpont alatt!

Fa bejárati ajtó szigetelés

 

A hagyományos fa bejárati ajtók és a duplafalcos már vastagabb bejárati ajtók többnyire különböző típusú gumiszigetelésekkel van szigetelve. Minél inkább el van csavarodva, vetemedve egy fa bejárati ajtó, annál nehezebb ezeket eredményesen szigetelni! Ezeknél az ajtóknál nem elég az, hogy fölragasztok egy gumit körbe, hiszen teljesen különbözőek a réstávolságok körbe mindenhol. Ezért van az, hogy az ajtó eredményes szigetelését különféle asztalos szakmunka előzi meg. A fa ablak, fa ajtó szigetelés menüpont alatt erről bővebben tudnak tájékozódni a kedves érdeklődők.

FEL