• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / Műanyag ablak javítás

Műanyag ablak javítás

Közel 30 éve javítjuk a műanyag ablakokat, Budapest és vonzáskörzetében.

30 évvel ezelőtt még a műanyag ablakok nem voltak ilyen népszerűek mint mostanában, ezért abban az időben leginkább a házgyárilag beépített műanyag ablak és műanyag erkélyajtó javításával foglalkoztunk, mint például a káposztásmegyeri lakótelep egy része, Csepel egyes panelházas részein…stb. Azóta persze már a családi házakban, az új építésű lakóparkokban és a régi társasházakban is egyre több műanyag ablakot javítunk, amiknek a minősége sokat javult a régi házgyáriakhoz képest.

A műanyag ablak javításánál még mindig korlátozottabbak a javítási lehetőségek, mint a fa bukó nyíló ablak javításánál, mert amikor a műanyag ablak annyira lóg, hogy a vasalatok összes beállítási lehetősége mind maximumon van, és itt a javítási lehetőség ezzel be is zárult, addig a fa bukó nyíló ablaknál még mindig lehet alakítani, gyalulni, az ellendarabokat akár a tokba beljebb vésni, süllyeszteni, tehát több lehetőség van a javításra.

A műanyag ablakokat és erkélyajtókat azért kell javítani, szervizelni, mert ha nem jól működik, nem jól záródik akkor egyrészt rosszul is szigetel, ezért bejön a hideg a por és a zaj, másrészt kényelmetlen, kellemetlen a használata. Rosszabb esetben balesetveszélyes is lehet.

Milyen hibákkal, problémákkal szoktunk találkozni a műanyag ablakoknál, műanyag erkélyajtóknál és miért van ez, mi lehet az oka?

 

- Ha nyílóra, azaz vízszintesbe fordítom a kilincset és utána nyitnám az ablakot, de azt húzni vagy rángatni kell, mert akad és szorul, tehát nehezen nyílik. Ugyanez zárásnál is persze fellép, hogy becsukásnál szorul és akad a műanyag ablak. Ilyenkor szokták emelni az ablak elejét, hogy könnyebben lehessen becsukni.

Ezzel az esettel találkozunk a legtöbbször műanyag ablak és erkélyajtó javításnál. Ilyenkor beolajozzuk a zárszerkezetet és precíz szakmunkával beállítjuk a vasalatokat, hogy az ablak szépen, könnyedén működjön, ne kelljen emelgetni, rángatni.

Fontos, hogy minél korábban történjen meg ez az ablak vagy erkélyajtó javítás, még mielőtt az alkatrészek, zárak, ellendarabok eltörnének, kopnának, mert később már emelkedik a javítás költsége.

 

- Nagyon nehéz elfordítani az ablakkilincset, nehézkesen erőltetve működik.

Egyértelműen olajozni kell a bukó-nyíló vasalatrendszert és beállítani a görgők záródásának szorosságát, passzentosságát.

 

- A műanyag ablakot vagy erkélyajtót bukóról zárnánk vissza, de nem tudjuk az ablakot visszacsukni, azaz betolni a tetejét a helyére, mert akad vagy szorul a felső része. Ilyenkor sajnos bukón marad az ablak és nem zárható.

Ez a probléma a zárszerkezet beolajozásával és persze beállításával általában megoldódik.

 

- Nyitnám vagy zárnám az ablakot, de a kilincs kattogó hangot hallat, és túlfordul vagy esetleg körbe is forog.

Ez bizony az oldalzárnak a törése miatt van. Ilyenkor a törött zárszerkezetet cserélni kell, majd el kell végezni a beállítást, amit már jóval korábban kellett volna ahhoz, hogy ne törjön el a zárszerkezet és szépen működjön az ablak.

 

- Kinyitom a műanyag erkélyajtót vagy ablakot, és még mielőtt teljesen kitárnám a felénél egy hangos kattanó hangot hallok.

Ez azért van, mert le van süllyedve az ablak vagy erkélyajtó és hátul akad a görgő az ellendarabban. Minél hamarabb célszerű beállítani, hogy ne legyen alkatrész kopás, törés belőle, mert úgy szintén emelkedik a javítási költség.

 

- Kinyitom az ablakot, de az nem csak nyílik, hanem egyszerre bukik is! Ilyenkor szoktak megijedni, hogy nem e fog leesni az ablak….?

Szerencsére általában nem ilyen nagy a probléma, de célszerű egy minél hamarabbi precíz beállítás, hogy szépen működjön az ablak.

 

- Zárnám be a nagyméretű műanyag bukó-nyíló ablakomat, de annak olyan szinten lóg az eleje, hogy beemelni sem tudom.

Ilyenkor rosszabb esetben szét van ugorva az olló …., na ez már tényleg veszélyes, mert amikor emelném vissza az ablak elejét, akkor a szétugrott olló vége kiugorhat a fölső zárszerkezetből és onnantól kezdve már szabadon tud lefelé jönni vagyis leesni az ablak, ami esetenként elég nehéz súlyos darab. Ez a balesetveszélyes dolog szerencsére nagyon ritka, de a 30 év alatt találkoztunk már több ilyen esettel is! Ide mindenképpen egy jó szakember kell, hogy ez többé ne tudjon előfordulni!

 

- Bezárom a műanyag erkélyajtót, de hátul a pántos oldalon jól érezhetően fütyül be a hideg, huzatol, szelel!

Műanyag erkélyajtóknál ez elég gyakran előfordul, többek közt azért is mert:

1. Nem raktak vízszintes merevítőt az ajtó középmagasságába és csúszkál az üvegen az ajtó oldala.

2. Deformált és görbe az ajtó oldala ezért nem éri el az ellendarabot a görgő.

3. A hátuljába nem raktak zárszerkezetet csak egy egyszerű hátra szorító fület, ami nem látja el a feladatát.

4. Gyártásnál keskenyebbre készült az ajtó a tokhoz képest, és mivel így kicsi, ezért valamelyik oldalon biztos nem tud rátakarni és záródni az ajtó oldala.

 

Ha bármilyen hasonló problémát észlel a műanyag ablak vagy műanyag erkélyajtó működésénél, forduljon hozzánk bizalommal, a lehető leghamarabb igyekszünk segíteni, és megoldjuk a problémát!

Ahogy a fa bukó nyíló ablakoknál, itt is meg kell tanulni oda kell figyelni ezek megfelelő, helyes használatára, azért hogy ne történjen félreváltás, mert ilyenkor a tulajdonos sajnos sok esetben már nem tudja visszacsukni, bezárni az ablakot! A helyes használatról meg tudják nézni a videónkat!

FEL