• Budapest

  és 50 km-es körzete

 • Nyitvatartás

  HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

 • +36 (30) 9628 704

  Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / Ajtó szigetelés

Ajtó szigetelés

Közel 30 éve foglalkozunk Budapest és vonzáskörzetében fa erkélyajtók és fa bejárati ajtók javításával, szigetelésével, gyakorlatilag a rosszul záródó kültéri ajtók gyógyításával, ezért is a nevünk ablak-ajtó doktor!

Az újabb fajta duplafalcos erkélyajtókat és bejárati ajtókat a középső falcba mart gyári gumiszigeteléssel látják el, míg a régi hagyományos fa erkélyajtókat és bejárati ajtókat annak idején nem szigetelték. Ha ezek a régi ajtók jó esetben egyenesek, nincsenek vetemedve, csavarodva, görbülve (ami sajnos elég ritka) és ezért viszonylag szépen csukódnak, akkor sem tud hermetikusan záródni, mert két kemény felület nem tud összefeküdni (az ablak falca és a tok), összeérni, mint amikor egy gumi felület fekszik, nyomódik, simul rá a tokra!

Abban az időben, amikor ezeket készítették, még sokkal kisebb volt a fűtési költség, nem volt baj, ha egy kicsit „szellőzik a lakás”. Ma már viszont oda kell figyelni arra, hogy ne az utcát fűtsük, és könnyebb legyen kifizetni a számlákat. Ezt úgy lehet elérni, ha szakszerűen vannak leszigetelve az ajtók, ablakok, és persze röviden és intenzíven szellőztetünk rendszeresen! De nem csak a fűtés, hanem a párásodás és esetleg a penészedés szempontjából is ez a megoldás a legkedvezőbb! Rengeteg lakásban látunk olyan ablakokat, amikről folyik a víz, ezeken a helyeken általában nem szellőztetnek rendesen és a fa ablakok, fa ajtók mellett gyakorlatilag dől be a hideg. Erre még rá szokott tenni egy-két lapáttal, amikor tele van a helyiség öntözött növényekkel, kiteregetett vizes ruhákkal, és a fürdőszoba párája is a lakás felé szellőzik!

Tehát fontos a szakszerű ablak és ajtó szigetelés és a megfelelő szellőztetés!

Milyen fa ajtótípusokat szigetelünk?

 1. Hagyományos fa erkélyajtó
 2. Bukó nyíló fa erkélyajtó
 3. Fa bejárati ajtó
 4. Tessauer erkélyajtó

Fa erkélyajtó szigetelés

 

A régi fa erkélyajtó javítása, szigetelése nagyjából megegyezik a fa ablakok javításával és szigetelésével, azzal a különbséggel, hogy mivel jóval magasabb, hosszabb, mint egy ablak, ezért könnyebben, sajnos jobban deformálódik, vetemedik, ezért nehezebb őket eredményesen javítani, szigetelni. Az ilyen csavarodott vetemedett fa erkélyajtóknál sokszor muszáj körbe lécezni, esetleg a falcot duplungolni, és ennek segítségével általában kívülről eredményesen lehet szigetelni.

Bukó nyíló erkélyajtó szigetelés


A bukó nyíló fa erkélyajtó szigetelését barna vagy fehér gyári nútos szigeteléssel végezzük, amit a gyárilag kialakított nútba helyezünk be. Fontos, hogy ezeket a bukó nyíló erkélyajtókat úgy gyártják le, hogy a középső falcnál olyan falchézagot hagynak, ahol ebbe az eredetileg bemart nútba behelyezett gumi elfér, tehát nem nyomja el az ablakot vagy erkélyajtót a toktól, ezáltal úgy tud szigetelni, hogy közben könnyedén működik és nem feszül a zárszerkezet.

Természetesen ezeknél a nyílászáróknál is fokozottan érvényes, hogy a megfelelő beállítás, javítás, működés nélkül nem beszélünk eredményesen szigetelő erkélyajtóról.

Fa bejárati ajtó szigetelés

Hagyományos régi fa bejárati ajtó szakszerű, eredményes szigetelése hasonlóan kombináltabb kicsit nehezebb, mint ahogy az erkélyajtóké is! A méreténél fogva könnyebben elvetemedett, esetleg csavarodott formája miatt általában ezeket is lécezni, körbelécezni szükséges, az eredményes szigetelés végett. Az efféle szakmunka helyett látjuk sokszor azt, hogy nagyon vastag és merev gumikkal próbálják az ajtót eredménytelenül szigetelni, aminek egyéb következménye a nehezen és rosszul záródó fa bejárati ajtó. A mi általunk javított fa bejárati ajtó már könnyedén záródik, és jól szigetel. Egyébként a későbbi festés lejavítás vagy akár teljes mázolás után, kívülről ha ránézünk az ajtóra akkor ezek a lécezések már egyáltalán nem szembetűnőek és esztétikailag nem tűnik föl, hogy ez egy elvetemedett utólag lécezett bejárati ajtó. Az ilyen elcsavarodott fa bejárati ajtó esetleges cseréjénél (ami elég magas kiadás), az új fa bejárati ajtónál mindig bizonytalan, hogy 1-2 év alatt vajon mennyire fog vetemedni, deformálódni!

Erről a témáról is több videót készítettünk már, amit meg tudnak tekinteni itt az oldalunkon, vagy a youtube csatornánkon is.

Tessauer erkélyajtó szigetelés

 

Nem ez volt a 20. század nagy találmánya az biztos, de a panelokat teleszorták vele…..! Gyakorlatilag két ajtószárny van egymáshoz rögzítve, amitől jó vastag lett, mind a két oldalán vannak fémalkatrészek ezért nehéz illeszteni. Mivel abban az időben a gumiszigetelésről szó sem volt, ezért a görgős zárakat a falc sarkába marták és így elég nehéz szigetelni. A zár görgője és a falc között nagyon kicsi a hely amit nagyjából kitölti az ellendarab husa ezért nem vagy csak nehezen fér el a szigetelőgumi!

Szerencsére a több mint 30 éves rutin segít minket és ezeket is javítjuk, illesztjük, szigeteljük, a zár és kilincscserékkel együtt!

FEL