• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

ABLAK-AJTODOKTOR.HU / SZOLGÁLTATÁSOK / FA ABLAK JAVÍTÁS

Fa ablak javítás

A fa ablakok általában melegebb barátságosabb, otthonosabb hangulatot kölcsönöznek az otthonunknak, mit a műanyag ablakok. Ezért nagyon sokan jobban is szeretik, hiszen ha a felületkezelésre, a festésre odafigyelünk, akkor hosszú évtizedeken keresztül, de akár több száz évig is kiszolgálnak minket!

Csak a tökéletesen záródó ablak képes ellátni a funkcióját maradéktalanul. A téli hónapokban a mai fűtési költségek miatt a rosszul záródó ablak, már nem egy apró ablakhiba, hanem fölösleges pénzkidobás is. Ennek elsődleges feltétele az, hogy könnyedén, de mégis masszívan csukódjon, záródjon az ablak, a másik feltétele hogy az ablak típusának megfelelő és jó minőségű gumiszigeteléssel legyen ellátva.

A fa ablakok felületkezelése általában kétféleképpen szokott történni:

- a régi hagyományos fa ablakokat alapozó, aztán zománcfestékkel festik, mázolják, természetesen az előkészítő munkák után: csiszolás, tapaszolás, üveges gitt javítása pótlása.

- az újabb típusú duplafalcos fa általában bukó nyíló ablakokat leginkább különböző színű lazúrokkal, többnyire vastag lazúrokkal felületkezelik.

Ennél a két ablaktípusnál kétféleképpen történik az ablakok javítása mind a záródás, mind a szigetelés szempontjából is:

Kapcsolt gerébtokos ablak javítás

Kapcsolt gerébtokos ablak javítás

Illesztés

Gerébtokos ablak javítása

Fa ablakoknál a leggyakrabban végzett munka az illesztés, pászítás. Ez azért kell, hogy az ablak ne szoruljon, ne lógjon és ne rúgjon. Amennyiben az ablakok vagy erkélyajtók falca nem takar rá a tokra, akkor azt lécezéssel szélesítjük, duplungoljuk. Ez később fontos lesz a szigetelésnél.

Zárcsere és kilincscsere

A legtöbbször a hagyományos kétszárnyú ablakoknál (kapcsolt gerébtokos) és erkélyajtóknál található forgó kampós rugzárakat cseréljük egy újabb fajta, megbízhatóan és könnyedén működő zárszerkezetre.

Ez úgy működik, hogy leszedjük a régi zárlécet, felszerelünk egy új zárlécet, amibe már bele van vésve az új zárszerkezet és felrakjuk az új kilincset. Ezután az ellendarabokat is kicseréljük, hogy gyönyörűen záródjon az ablak.

Egyszárnyú ablakoknál a félfordító zárak vannak néha festéktől beragadva, berohadva. Ezeket is cseréljük félkilinccsel együtt. Tessauer ablakoknál többnyire a görgőszárakat cseréljük az illesztést követően.

Vízvezetők

 

A külső ablakok, erkélyajtók alján található vízvetőket eszi meg leghamarabb a nap és a víz. Ezeket olyan fa vízvetőkre cseréljük, ami lényegesen nagyobb csepegtető núttal rendelkezik. Az új vízvetőket érdemes minél hamarabb lefesteni!

Foltozások

 

Fa nyílászáróknál előfordulnak helyenkénti rohadások, lyukak, kiszakadt, hiányos részek. Ezeket fával pótoljuk, kifoltozzuk. Festés után észre sem lehet venni. Ez a fajta munka aprólékos és hosszadalmas, sok kézügyességet és szakmai rutint kíván!

Bukó nyíló fa ablak javítás

A fa bukó-nyíló ablakok javításánál a bukó-nyíló zárszerkezet beolajozásával kezdődik a munka. Ezek a zárszerkezetek 1-2 évente, körbe sok ponton kívánják a kenést! Akit érdekel annak nagyon szívesen meg szoktuk mutatni, hogy hol és mivel olajozunk, ne kelljen sűrűn szakembert kihívni!

Ezután következik az ablak beállítása. Ezeknél a vasalatoknál több irányba lehet állítani, mozdítani az ablakot, hogy aztán akadás, szorulásmentesen, könnyedén de mégis masszívan záródjon, csukódjon! Ez elsősorban fontos a hosszútávú működése és másodsorban a szigetelése miatt is (függetlenül a szigetelőgumi állapotától)

Amennyiben törött alkatrésszel vagy rossz állapotú szigetelőgumival találkozunk akkor azt természetesen cserélni kell. A sofa bukó-nyíló ablakokat szeretjük, mert jó minőségűek és eredményesen javíthatóak. A nagyméretű négyzet formájú ablakoknál szerencsésebb a kétszárnyú változat, mert nem nyílik be a szoba közepéig és a súlyát is könnyebben elbírja. Mint minden fa nyílászárónál, ennél is fontos, hogy a festés hiánytalan és jó legyen az állapot megőrzése érdekében. A fa és az üveg találkozásánál lévő sziloplaszttal is ez a helyzet, ne folyjon az üveg alá az esővíz mert ott megáll és belülről kezdi rohasztani az ablak alját. Mire észreveszik általában már késő! Ezeket a bukó-nyíló ablakokat elég könnyű félreváltani, főleg a nagyobb méretűeket, ami az időseknél sűrűn elő is fordul. Készítettem egy videót a helyes használatukról, hogy ez ne nagyon forduljon elő!

 

Milyen hibákkal, problémákkal szoktunk találkozni a fa bukó nyíló ablakoknál és miért van ez, mi lehet az oka?

 

- Ha nyílóra, azaz vízszintesbe fordítom a kilincset és utána nyitnám az ablakot, de azt húzni vagy rángatni kell, mert akad és szorul, tehát nehezen nyílik. Ugyanez zárásnál is persze fellép, hogy becsukásnál szorul és akad a fa ablak. Ilyenkor szokták emelni az ablak elejét, hogy könnyebben lehessen becsukni.

Ezzel az esettel találkozunk a legtöbbször a fa bukó nyíló ablak javításnál. Ilyenkor beolajozzuk a zárszerkezetet és precíz szakmunkával beállítjuk a vasalatokat, hogy az ablak szépen, könnyedén működjön, ne kelljen emelgetni, rángatni. Fontos, hogy minél korábban történjen meg ez az ablak javítás, még mielőtt az alkatrészek, zárak, ellendarabok eltörnének, kopnának, mert később már emelkedik a javítás költsége.

 

- Nagyon nehéz elfordítani az ablakkilincset, nehézkesen erőltetve működik.

Egyértelműen olajozni kell a bukó-nyíló vasalatrendszert és beállítani a görgők záródásának szorosságát, passzentosságát.

 

- A fa bukó nyíló ablakot bukóról zárnánk vissza, de nem tudjuk az ablakot visszacsukni, azaz betolni a tetejét a helyére, mert akad vagy szorul a felső része. Ilyenkor sajnos bukón marad az ablak és nem zárható.

Ez a probléma a zárszerkezet beolajozásával és persze beállításával általában megoldódik.

 

- Nyitnám vagy zárnám a fa ablakot, de a kilincs kattogó hangot hallat, és túlfordul vagy esetleg körbe is forog.

Ez bizony az oldalzárnak a törése miatt van. Ilyenkor a törött zárszerkezetet cserélni kell, majd el kell végezni a beállítást, amit már jóval korábban kellett volna ahhoz, hogy ne törjön el a zárszerkezet és szépen működjön az ablak.

 

- Kinyitom a fa bukó nyíló ablakot, és még mielőtt teljesen kitárnám a felénél egy hangos kattanó hangot hallok.

Ez azért van, mert le van süllyedve az ablak és hátul akad a görgő az ellendarabban. Minél hamarabb célszerű beállítani, hogy ne legyen alkatrész kopás, törés belőle, mert úgy szintén emelkedik a javítási költség.

 

- Kinyitom a fa ablakot, de az nem csak nyílik, hanem egyszerre bukik is! Ilyenkor szoktak megijedni, hogy nem e fog leesni az ablak….?

Szerencsére általában nem ilyen nagy a probléma, de célszerű egy minél hamarabbi precíz beállítás, hogy szépen működjön az ablak.

 

- Zárnám be a nagyméretű fa bukó-nyíló ablakomat, de annak olyan szinten lóg az eleje, hogy beemelni sem tudom.

Ilyenkor rosszabb esetben szét van ugorva az olló …., na ez már tényleg veszélyes, mert amikor emelném vissza az ablak elejét, akkor a szétugrott olló vége kiugorhat a fölső zárszerkezetből és onnantól kezdve már szabadon tud lefelé jönni vagyis leesni az ablak, ami esetenként elég nehéz súlyos darab. Ez a balesetveszélyes dolog szerencsére nagyon ritka, de a 30 év alatt találkoztunk már több ilyen esettel is! Ide mindenképpen egy jó szakember kell, hogy ez többé ne tudjon előfordulni!

 

- Bezárom a fa bukó nyíló ablakomat, de hátul a pántos oldalon jól érezhetően fütyül be a hideg, huzatol, szelel!

Fa bukó nyíló ablaknál ez elég gyakran előfordul, többek közt azért is mert:

1. deformált és görbe az ablak oldala ezért nem éri el az ellendarabot a görgő

2. a hátuljába nem raktak zárszerkezetet csak egy egyszerű hátra szorító fület, ami nem látja el a feladatát

3. gyártásnál keskenyebbre készült az ablak a tokhoz képest, és mivel így kicsi, ezért valamelyik oldalon biztos nem tud rátakarni és záródni az ablak oldala

 

Ha bármilyen hasonló problémát észlel a fa bukó nyíló ablak működésénél, forduljon hozzánk bizalommal, a lehető leghamarabb igyekszünk segíteni, és megoldjuk a problémát!

Mint minden bukó nyíló ablaknál és nyílászárónál, itt is meg kell tanulni oda kell figyelni ezek megfelelő, helyes használatára, azért hogy ne történjen félreváltás, mert ilyenkor a tulajdonos sajnos sok esetben már nem tudja visszacsukni, bezárni az ablakot! A helyes használatról meg tudják nézni a videónkat!

Tessauer ablak javítása

 

Nem ez volt a 20. század nagy találmánya az biztos, de a panelokat teleszorták vele…..! Gyakorlatilag két ablakszárny van egymáshoz rögzítve amitől jó vastag lett, mind a két oldalán vannak fémalkatrészek ezért nehéz illeszteni. Mivel abban az időben a gumiszigetelésről szó sem volt, ezért a görgős zárakat a falc sarkába marták és így elég nehéz szigetelni. A zár görgője és a falc között nagyon kicsi a hely amit nagyjából kitölt az ellendarab husa ezért nem vagy csak nehezen fér el a szigetelőgumi.

Szerencsére a több mint 30 éves rutin segít minket és ezeket is javítjuk, illesztjük, szigeteljük, a zár és kilincscserékkel együtt.

A tessauer nagy forgóablakoknál csak egy megjegyzés: A két üveg közötti takarításnál (üvegpucolásnál) előfordult már hogy a még becsukott ablaknál kiszedték a tessauer csavarokat (a két szárny összekötő csavarok) és utána próbálták befelé szétnyitni az ablakot. Ilyenkor előfordul, hogy a külső szárny elkezd külön életet élni és kifelé kinyílik…! Amikor mondjuk a 9.-en a szél elkezdi lobogtatni azt a nagy és gyönge szárnyat, akkor lehet imádkozni! Már jó pár ilyet bementettünk, de nagyon nem egyszerű, főleg ha nincs mellette erkély vagy másik ablak! A megoldás az, hogy előbb kinyitom, beforgatom az ablakot és csak utána szedem ki a tessauer, összefogató csavarokat, szétnyitom, kitakarítom, összehajtom a két szárnyat és visszarakom a csavarokat, majd bezárom az ablakot.

FEL