• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

Fa erkélyajtó és bukó nyíló ablakok javítása

Ezen a helyszínen ebben a szép budai világos viszonylag nagyobb lakásban egy fa egyszárnyas erkélyajtó és hét darab fa bukó nyíló ablak javításához hívtak ki minket. Ugyanis az erkélyajtó már szinte alig volt zárható több oknál fogva, másrészt a nagyméretű bukó nyíló ablakok is nagyon le voltak szállva, ezért igen nehezen működtek, és persze minden nyílászáró nagyon rosszul szigetelt. Az érdekessége volt a nyílászáróknak, hogy az erkélyajtó az teljesen más gyártmány volt, mint a sofa rendszerű ablakok épp ezért az erkélyajtó szigetelését is máshogy kellett megoldani de erre még visszatérünk később.

Az erkélyajtó problémái és az ezt követő javítási folyamatok:

Ami azonnal szembetűnő volt az erkélyajtón, ahogy az a videón is látható, hogy az alsó pánt már teljesen elfordult, megadta magát, elfáradt. Ennek következményeképpen teljesen lógott az ajtó így szinte zárhatatlan volt.

Természetesen az ajtót újra pántoltuk új pántokkal és illesztettük, hogy ez megbízhatóan hosszútávon tudjon működni és záródni.

Mivel indokolt volt a fa vízvetőt cseréltük az erkélyajtón.

Bár ez a termoplán üveges erkélyajtó egy duplafalcú fa ajtó amit álltalában úgy szoktak legyártani, hogy a középső falcnál a gyártás során kialakítanak egy nútot, amibe szokták rakni az ezekbe való nútos szigetelést. Természetesen ilyenkor a falcokat úgy képzik ki, hogy a középső falcnál van hagyva hézag, ahol ez a gyári nútos szigetelés elfér, mindezt úgy, hogy közben nem nyomja el az ajtót a toktól. Tehát a másik két falc az ráütődik a tokra. Na ennél az erkélyajtónál ez nem sikerült, semelyik falcnál nem volt a szigetelésnek hely, ennek ellenére ahogy az a videóban is látható a külső falcba valaki már korábban belerakott egy durván vastag barna merev gumit. Az ajtó eredeti problémája ezzel persze nem lett megoldva, hiszen az ajtó ugyanúgy lógott és nem záródott, de ezzel az utólag beszerelt vastag gumival már még annyi esélye sem volt a záródásnak mint előtte. Mivel ennek a fa erkélyajtónak az eredeti problémáját már megoldottuk azzal, hogy újra pántoltuk és illesztettük, ezért ez az ajtó már könnyedén zárható lett volna, viszont az eredetileg beleszerelt és még működő zárszerkezet ennek a vastag guminak köszönhetően nagyon erőltetve működött csak! Az ilyen erőltetett működtetéstől szoktak eltörni ezek a zárszerkezetek. Ezért nem mindegy, hogy hogyan szigetelünk egy ablakot vagy erkélyajtót mindig a típusnak a gyártásnak és az adottságoknak megfelelő módon válasszuk meg a szigetelési technikát. Ennél az esetnél természetesen a rossz gumit ki kellett bontani és kívülről a tokot körbe lécezve egy barna gumiszigeteléssel szigeteltük. Ezután már nem csak hogy jól szigetelt az ajtó, de könnyedén és megbízhatóan működött!

A lakásban található hét darab bukó nyíló fa ablakokat javítottuk, beállítottuk, és a bukó nyíló zárszerkezeteket átolajoztuk, szervizeltük, az egy két törött alkatrészt kicseréltük. Ezután már az összes ablak kényelmesen és könnyedén használható és zárható lett. Az ilyen nagy méretű fa bukó  nyíló ablakoknál amilyen a videóban is látható néha előfordul, hogy az összes bukó nyíló vasalat maximális beállítása után is még egy kicsit surlódik az alja. Ez annak köszönhető, hogy túl nagy a mérete és a súlya, ezért jobban meg tud ereszkedni az eleje. Véleményem szerint nem szabadna ilyen nagy méretű ablakokat gyártani, ehelyett sokkal jobb hogyha ugyanebben a méretben, de kétszárnyú ablak kerül beépítésre. Ezek lényegesen könnyebbek és a bukó nyíló vasalatok nem kopnak annyira, jobban elbírják a súlyát. Na minden esetre az ilyen nagy méretű fa bukó nyíló ablakoknál ahol az összes beállítási lehetőség már a maximumon van, ezért ezekkel nem lehet tovább emelni az ablak elejét, ilyenkor bizony alakítani, gyalulni kell az ablakszárnyat ami az ablak profilja miatt nem egy egyszerű dolog. Természetesen ebben a lakásban amelyik ablak igényelte ezt is elvégeztük, és így az összes ablak a javítás után hibátlanul működött. Itt ennél a munkánál, némelyik ablaknál szintén le kellett bontanunk az ilyen érthetetlen okokból utólag rossz helyre bemart vastag szigetelőgumit.

Az ablakok beállítása, javítása, szervizelése után természetesen az összes ablakban cseréltük a gyári nútos szigetelést!

Amennyiben hasonló ablak, erkélyajtó záródási és szigetelési problémájuk van nagyon szívesen állunk rendelkezésükre!

FEL