• Budapest

    és 50 km-es körzete

  • Nyitvatartás

    HÉTFŐ- VASÁRNAP 08.00 -tól - 20.00 -ig.

  • +36 (30) 9628 704

    Keressen bizalommal!

Szép állapotú hagyományos ablakok javítása, szigetelése

Ezen a helyszínen a feladat az volt, amivel nem csak nagyon régóta foglalkozunk, de ezeket a régi hagyományos fa ablakokat szeretjük javítani is! Családi ház vásárlása után a kedves ügyfél kérése az volt, hogy mivel ő is szereti ezeket a régi fa ablakokat ezért javítsuk meg őket, úgy hogy ez minél jobban használható, minél jobban szigetelő és hosszútávú megoldás legyen.

Rengeteg ilyen régi ablakot javítunk, de ezeknek a különlegessége talán az volt, hogy meglepően gondozott, rendszeresen festett ezért szép állapotú ablakok, ablakszárnyak voltak. A fa részek szép állapotától függetlenül a záródási, illesztési, kilincs és szigetelési problémák persze itt is adottak voltak, amik a javításra vártak.

Mik szoktak lenni a feladatok az ilyen hagyományos ablakoknál?

  • Ablakszárnyak Illesztése
  • Zár és kilincs csere a kétszárnyas ablakokon
  • Félfordító zárak esetleges cseréje az egyszárnyas ablakokon
  • Fa vízvetők esetleges cseréje
  • Fa részek esetleges foltozása, javítása
  • Félkilincsek, T – kilincsek, erkélykilincsek esetleges cseréje
  • Ablakszárnyak falcainak gumi szigetelése
  • Gyári nútos szigetelés esetleges pótlása, cseréje

A videóban látható családi házban 2 szobában háromszárnyas ablakok voltak, a 3. szobában egy kétszárnyas ablak, és két mellékhelyiségben 1-1 egyszárnyas kisméretű duplafalcos termoplán üveges kisablak volt található. A kétszárnyas ablakokon egységesen mindenhol cseréltük a régi rugzárakat újabb fajta zárakra amiket ahogy szoktunk úgy készítettük el, hogy lebontottuk a régi zárléceket az ablakokról, amik helyére felszereltük az új zárléceket, amikbe műhelykörülmények között be lettek marva és vésve az új zárszerkezetek. Mivel a régi zárak és a kilincsek még a régi rendszerűek voltak, ezért az új zárhoz az új rendszerű kilincs került fel. Hiszen az új rendszerű kilincsek nem kompatibilisek a régi zárakhoz! Az új zárakhoz új ellendarabok kerülnek fel a megfelelő zárhatóság miatt.

Az összes ablakszárnyakat illesztettük, pászítottuk hogy azok könnyedén működjenek. Az illesztéshez hozzá tartozik hogy az összes ablakpántot és az ellendarabokat úgy állítjuk be, hogy az ablakok majd a festés illetve a gumi szigetelés felhelyezése után is könnyedén működjenek, ne rugjanak és ne feszüljenek.

A félfordító zárak az egyszárnyas ablakokban azok ritkán mennek tönkre, jelen esetben egy darabot cseréltünk ezekből, a többit átolajoztuk, szervizeltük.

Az összes félkilincset lecseréltük az egyszárnyas ablakokon és ahogy azt már korábban írtam, a T kilincseket is természetesen cseréltük a kétszárnyas ablakokon.

A fa vízvetők ennél a munkánál szintén szép állapotban voltak, a korábban történt rendszeres festés karbantartás miatt. A vízvetők alján lévő csepegtető nút olyan határeset volt lehetett volna egy picit nagyobb is de mivel eddig beázást nem tapasztaltak és hogy szép állapotban voltak, ezért azokat nem cseréltük!

A hagyományos ablakoknál a gumiszigetelés a falcokra nálunk kétféleképpen szokott történni. Attól függően hogy teljes mázolás fog történni vagy csak festés lejavítás. Amennyiben teljes mázolás lesz, azaz az összes ablakszárny és az összes tok mindenhol át lesz csiszolva alapozva és mázolva ez esetben a sorrend úgy szokott kinézni, hogy:

  • asztalosmunka: illesztés, zárcserék, kilincs cserék, vízvetők cseréje, foltozások, stb.
  • festés, mázolás: mindenhol csiszolás, tapaszolás, alapozás, mázolás
  • harmadik lépésben visszamegyünk a festés után és felhelyezzük az ablakok falcára a gumiszigetelést

Vagy a másik eset ami ennél a családi háznál is történt, hogy ha jó állapotban van a festés az ablakokon, akkor az asztalos munka elvégzése után egyből feltesszük a gumiszigetelést a falcokra, és majd ezek után megy a festő és lejavítja a festést az ablakokon, azaz az új zárléceket esetlegesen az új vízvetőket, az illesztéssel járó gyalulásokat, esetleges foltozásokat, fa részek kijavításait lefesti, lemázolja úgy, hogy a gumi szigetelésre vigyáz, hogy ne fesse össze. Mert a festék ha megszárad a gumiszigetelésen akkor az megkeményedik és elveszti a gumi a rugalmasságát! A hagyományos ablakoknál minden esetben javasoljuk és csináljuk azt, hogy a külső és a belső szárnyakat is szigeteljük ami egyrészt az eredményes szigeteléshez szükséges, másrészt a párásodás szempontjából is ez a kedvezőbb. A termoplán üveges nyílászáróknál gyakorlatilag a két üveg közötti levegő illetve gázréteg az ami szigetel. A hagyományos ablakoknál ha a külső és a belső ablakszárnyak már rendesen záródnak, és a külső és belső ablakszárnyak falcai is le vannak szigetelve, akkor ha bezárom a külső aztán a belső ablakszárnyakat akkor a két ablak közötti levegő réteg az ami szigetel!

Itt ezen a helyszínen volt a mellékhelyiségekben 2 kisablak aminél a középső falcnál helyezkedik el egy gyártásnál kimart nút amibe az oda megfelelő gyári nútos gumiszigetelést helyeztük be. Az ilyen duplafalcos ablakok nem szeretik ha egyéb helyekre mindenféle gumiszigetelést raknak pluszba mert ezekkel már el lenne nyomva az ablakszárny a toktól. Míg a középső falcnál van hagyva falchézag amit kitölt, illetve elfér a gyári nútos szigetelés!

Az ilyen hagyományos ablakok javításánál is a lakásból kivisszük az ablakszárnyakat, és mint jelen esetben a teraszon vagy máshol a folyosón vagy erkélyen csináljuk a koszolósabb, porolósabb munkákat. Kint is természetesen mindig összesöprünk magunk után, és így a lakásban nem igazán porolunk, tehát nem kell az egyébként ott lakóknak letakargatni a bútorokat.

FEL